8/10/10

Λέξεις...



Mind always shapes itself according to its beliefs
Nisargadatta Maharaj

Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε.
Σκέψη είμαστε που πήραμε μορφή και βιώνουμε εμείς για να αποκτήσει εμπειρία η Υπερσυνειδητότητα. Έτσι λένε πολλές ιερές και μη γραφές.
Αν είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε τότε η ίδια μας η σκέψη ενορχηστρώνει  την εκπλήρωσή της. Το δε πεδίο δυνατοτήτων εκπλήρωσης ειναι άπειρο.....
Άπειρες κι απέραντες  δυνατότητες εκπλήρωσης υπάρχουν άρα έχουμε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο ζωής  στα χέρια μας ή μαλλον στο μυαλό μας. Τη σκέψη.
Μαγικό.
Γνώση, σκέψη, πρόθεση, σκοπός. Μαγικά εργαλεία γεματα δύναμη. Kυτταρο της σκεψης ειναι η λέξη. Δυναμεις μαγικές (επαναλαμβάνομαι με το μαγικο αλλά μου αρεσει, εμπροθετη επαναληψη ειναι) εμπερικλείονται στις λέξεις. Στρωματα εμπειριας, ακομα και μια ολοκληρη ζωή μπορει να αποτυπωθεί μεσα σε μερικές σύλλαβες.
Οι λέξεις κουβαλάνε φορτία, τόσο προσωπικά δικά μας όσο και φορτία που η συλλογικη συνείδηση και ιστορία τους έχει φορτώσει- φορτίζοντας τες και ενεργειακά, ίσως.
Λέξεις.
Κρυφά περάσματα στις σημασίες, μονοπάτια στα νοήματα, δρόμοι για τη γνώση., οδηγοί στο γνωστό, πύλες για το άγνωστο.
Κατευθύνουν, περιορίζουν, ελευθερώνουν, διχάζουν, ενωνουν, σιωπούν κιόλας.
Και το κυριότερο: προτίθενται.
Είναι εμπρόθετες. Εχουν και πρόθεση και σκοπό.



Παιδιά  μαθαίνουμε σημαντικές λειτουργίες μέσω των λέξεων. Η πρόθεση των λεξεων απορροφαται μεσα μας και, μεσα μας πάλι, δημιουργείται ενα νοητικό αποτύπωμα.
Όλη μας η ζωή, οι μνήμες και οι εμπειρίες μας είναι συσσωρευμένες με τη μορφή τετοιων αποτυπωμάτων. Δεν ξέρω πού ακριβώς να σας πω αλλά μεσα μας πάντως.
Έτσι ξεκινάει και η λειτουργία της  περίφημης ταυτισης. Ταυτίζεται το εγώ με λέξεις-ετικέτες, ταυτίζεται και με τα συναισθήματα που αυτές οι λέξεις -ετικέτες πυροδοτούν και ταυτίζεται και με τις ενεργειες-δρασεις που ακολουθούν στην αλυσσιδα σκεψης/συναισθήματος/δρασης. Ας μην υπεισέρθω όμως σε λεπτομέρεις γιατι ως γνωστόν ευκολα ξεφευγω..
Λεξεις λοιπόν.


Την αρχική διδασκαλία των σημασίων τους, νοητικών και ψυχολογικών, την αναλαμβάνουν οι γονείς μας. Οι πρώτοι ενδιάμεσοι. Από το Ένα που ευρισκόμεθα ως βρέφη εισερχόμεθα μετα βαιων και κλάδων στον κόσμο της ύλης και του δυισμού. Κι εκεί κάπου, μιαν μικρουλα απειροελάχιστη στιγμούλα , μαθαίνουμε ένα πολύ δυνατό μαγικό ξόρκι, την λεξούλα "μου": το παιχνίδι μου, η σοκολάτα μου, το δωμάτιό μου. Μην υπεισέρθω τώρα στην άλλη  βουδιστικής προελεύσεως έννοια της προσκόλλησης γιατί θα παραξεφύγουμε και πολύ δεν θέλουμε η αλήθεια είναι. ( ο πληθυντικός της μεγαλοπρεπείας πάντα). Διότι εκείνη την απειροέλαχιστη στιγμούλα γεννιέται και η κατακτητική πλευρά του εγώ μας, απαραίτητη ως προυπόθεση αναπτυξης μέχρι κάποια ηλικία αλλά όχι επιθυμητή   με την ιμπεριαλιστική εννοια της κατακτησης και της αρπαγής  των πάντων ως ενδειξη οτι ζω και υπάρχω μεσα από τα αποκτήματά μου. Για άλλους το στάδιο αυτό δεν τελειώνει ποτέ παρά στον τάφο τους , για κάποιους άλλους, ελάχιστους τελειώνει την ώρα της Απελευθέρωσης, της Υπέρβασης (χωρίς τους, εδώ). Αλλά αυτά, είναι άλλη ιστορία. Ή μήπως δεν είναι?



Πρόθεση, λοιπόν, εμπεριέχουν οι λέξεις. Που δείχνουν, κατευθύνουν και  οδηγούν στο σκοπό.
Α, ωραία, θα έλεγε χαρούμενη η μεγαλειώδης πεταλούδα και θα άρχιζε να σημειώνει τα κατεβατά των προθέσεων και των επιθυμιών της (μεγαλειωδών πάντα, να υπενθυμίσω). Και θα περίμενε ήσυχα ήσυχα την οσονούπω εκπλήρωση και στο φυσικό πεδίο των επιθυμιών αυτών.
Αμ, δε.
Αμ δε, επαναλαμβάνω.

Η πρόθεση για να λειτουργήσει με τον μαγικό αυτό τρόπο, ως εντολοδόχος των επιθυμιών μας, χρειάζεται και την αστερόσκονή της, κάτι ακόμα, πολύ πολύ σημαντικό:

Να είναι συνειδητή πρόθεση.
Η συνειδητή πρόθεση είναι αυτή που μπορεί να λειτουργήσει κατα αυτόν τον, φαινομενικά, μαγικό τρόπο.
Μάλιστα.


Κάθε πρόθεση οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα.  Η  συνειδητή  πρόθεση     είναι  και  εκφράζει  επιθυμία, σαφή και συγκεκριμένη. Λειτουργεί ως αιτία του αποτελέσματος. Ως "μαμά" για την "γέννηση" της επιθυμίας στο πραγματικό πεδίο, για να λάβει σάρκα και οστά η επιθυμία.
Πώς γίνεται η πρόθεση μας συνειδητή και συγκεκριμένη?
Είναι απλό.

 photo: διαχωρισμός-χωριστικότητα

Χρειάζεται  να εξαλείψουμε τις συνήθειες του νου, τα επαναλαμβανόμενα αρνητικά μοτίβα σκέψης, τον συνεχή ακατανόητο εσωτερικό διαλογο που κάνει ο νους....μονολογώντας .
Ένα ραδιόφωνο, λένε, είναι το μυαλό μας, που εκπέμπει σκέψεις, σημασίες και μηνύματα στον αέρα. Στο  σύμπαν. Στον ωκεανό της Άχρονης Ουσίας που Πάντα Ήταν και θα Είναι Εκεί.
Όχι πάντα  καθαρές λέξεις όμως, ούτε ξεκάθαρης σημασίας μηνύματα. Σκέψεις και μηνύματα αντιφατικά εκπέμπουμε, γεμάτα αμφιβολία, φοβισμένα, ανάκατα.
Κι όταν γίνεται έτσι η εκπομπή των σκέψεων μας,"πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριγμένοι", έτσι επιστρέφουν και σε μας κάπως. Σα να κολλάει η βελόνα του πικαπ στο ίδιο σημείο, και ποτέ ολόκληρο το τραγούδι δεν καταφέρνει να ακουστεί.
Αμφιβολία εκπέμπω, αμφιβολία εις το πολλάπλάσιον μου ξανάρχεται. Φοβισμένες σκέψεις μεταδίδω, φοβισμένες μου ξανάρχονται εις την ν. Αν όχι οι ίδιες, παρόμοιες, κι αν όχι σκέψεις, τα ίδιας υφής συναισθήματα που συνοδεύουν τις σκέψεις αυτές.
Κατά μία έννοια είσαι και ο αποστολέας και ο παραλήπτης και το μέσο εκπομπής. Ετσι, τουλάχιστον το καταλαβαίνω εγώ. Και δεν ξέρω αν έχω δίκιο αλλά μοιάζει πολύ με αυτό που λέμε ότι είμαστε ο Παρατηρητής είμαστε και το Παρατηρούμενο αλλά και η Παρατηρηση. Μαζί και ταυτοχρόνως. Ενότητα.
 Αλλά στην ιδανική κατασταση ανθρώπινης ύπαρξης.
Όπως "βλέπεις" τα πράγματα, λοιπόν, έτσι και είναι. Ό,τι σκέφτεσαι και αισθάνεσαι, γίνεσαι και είσαι. To ξέραμε το μαγικό από μικρα που ήμασταν.

-Είσαι και φαίνεσαι, λέγαμε σε κάποιον όταν μας κοροίδευε.
 Είσαι και φαίνεσαι.
Ακριβώς έτσι είναι τελικά. Ό,τι "βλέπεις" , αυτό αντιλαμβάνεσαι. Ό,τι σκέφτεσαι και ό,τι διαλόγιζεσαι γύρω απο αυτό κατευθύνεις τη ζωή σου, φτιάχνοντας μονος σου το δημιούργημα του εαυτού σου. Ποιητής είσαι. Αν και σπάνια το κάνεις εν πλήρη συνειδήσει.
Κι αυτό που δεν μπορείς να δεις, δεν μπορείς ούτε να το αντιληφθείς, ούτε να το μεταβάλλεις ή να το αλλάξεις. Αφού δεν το αντιλαμβάνεσαι ειναι ανύπαρκτο για σένα.
Είπαμε λοιπόν ότι είναι απλό να κάνεις τις επιθυμίες σου πραγματικότητα. Αρκεί να αλλάξεις τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου και μέσω αυτού, τον κόσμο γύρω σου. Ελεγχος της σκέψης σου είναι όλο κι όλο. Μόνο εσύ άλλωστε σκεφτεσαι τις σκέψεις σου, μόνο εσύ τις ξέρεις, μόνο εσύ μπορείς να τις παρατηρησεις και να βρεις το μοτίβο τους, μόνο εσύ είσαι μέσα σου και ξέρεις τι και πώς γίνεται. Άρα είσαι εσύ που μπορείς να κανεις τον εαυτό σου μάγο, κάτοχο των προθέσεων σου και κυρίαρχο της   σκέψης σου.
Απλό και μαγικό.
Εύκολο? Καθόλου.


Το λευκό χρώμα είναι αυτό που εμπεριέχει όλα τα χρώματα, έμαθα πρόσφατα.Από το λευκό ξεκινάνε όλα και στο λευκό επιστρέφουν.
Αν όντως είναι έτσι κάπως έτσι φαντάζομαι να είναι και Αυτό Που Πάντα Ήταν και θα Είναι Εκεί.


22 σχόλια:

Margo είπε...

Μία σημαντική λέξη που μας επηρεάζει και μας σημαδεύει, χωρίς να γίνεται αυτό συνειδητά, είναι πιστεύω το όνομά μας.
Κατά τα άλλα οι λέξεις προθέσεις αν και δεν είναι εύκολο να φύγουν από τα στενά όρια του νου, κάποιες φορές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο πάθος μας και το πείσμα να πετύχουμε και γίνεται το μαγικό. Ο απόλυτος και συνειδητός έλεγχος της σκέψης όμως κάνει τη μεγάλη διαφορά. Πώς γίνεται το απλό και μαγικό να είναι τόσο δύσκολο;

Καλό ξημέρωμα Πεταλούδα μου:)

frizArta είπε...

Θα έπρεπε να είσαι παιδαγωγός, Πεταλούδα.
Και ναι το λευκό είναι όλα τα χρώματα αντίθετα με το μαύρο που δεν είναι χρώμα.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

το εγώ της λαιμαργίας σκέφτεται και προτίθεται για να βρει τη σοκολάτα του
το εγώ της λαγνείας σκέφτεται και αρθρώνει λέξεις για να αποκτήσει το "αντικείμενο του πάθους του"
το εγώ της αυτοθεώρησης σκέφτεται και φρασιολογεί για το πως θα αναδείξει ότι μόνο αυτό και κανένα άλλο καλύτερο
το εγώ.....
και πάει λέγοντας

ο λόγος και η σκέψη είναι πράγματι ισχυρότατα μέσα (κι όχι μόνο σα λέξεις αλλά και σαν φαντασία).
σαν τη φωτιά ένα πράμα, είτε δημιουργεί και μεταστοιχειώνει είτε κατακερματίζει και καταστρέφει

όπως είπες το παν είναι να κάνουμε ότι κάνουμε ξύπνιοι, συνειδητοί, σε επαγρύπνηση...
μμμ ναι, αλλά που θα την βρούμε τη συνειδητότητα με τόσα εγώ κλέφτες να την κρατάνε μοναχά για πάρτη τους; κατ' εμέ η μόνη απάντηση σ' αυτό βρίσκεται και πάλι στην εξής ερώτηση:
"που είναι ο παρατηρητής σου οεο;"

όμορφη και φωτεινή μέρα έντομο
(πάλι στα βουνά μου είμαι και διαλογάμαι το νόημα του μάταιου τούτου κόσμου :))))

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο νομίζω.
όσο για τα ονόματα συμφωνώ μαζί σου.(σκέψου πόσο βάρος κουβαλάω ανα τους αιώνες Μάργκο με το όνομα που με προικοδότησε η νονά μου...)
Εξάσκηση χρειάζεται...κι έχουμε μιαν ολόκληρη ζωή μπροστά μας.
Σιγά σιγά.
Το πάθος και το δυνατό, θετικό συναίσθημα της χαράς είναι αποφασιστικος παραγοντας που κάνει τη διαφορά.
Και, όπως λέει και το Μαμουφάκι..ο Παρατηρητής παρα πόδας!
Τον Παρατηρητή και τα ματια σου Μάργκο!!!
καλημερα και φιλάκια!

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

..αυτο το μαύρο που δεν είναι χρώμα
νοητικά το καταλαβαίνω αλλά δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει στην ουσία...
καλή σου μερα Μαυρη Ντάλια
Υ.Γ ανήκα για χρονια στην εξουσία της διαμορφωσης συνειδήσεων. Σταμάτησα συνειδητά να διδάσκω. Αλλά παιδαγωγός είναι αλλο πράγμα. Με τιμάς και μόνο που το σκεφτηκες

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

"ο λόγος και η σκέψη είναι πράγματι ισχυρότατα μέσα (κι όχι μόνο σα λέξεις αλλά και σαν φαντασία).
σαν τη φωτιά ένα πράμα, είτε δημιουργεί και μεταστοιχειώνει"
να έτσι ας προσπαθησουμε να είναι ο λόγος. η σκέψη, η φαντασία και το Βλέμμα μας.Να λειτουργούν αλχημιστικά.
Οσο για τον Παρατηρητή πώς να διαφωνήσω?
Η μόνη απάντηση ειναι αυτός και η ισχυροποίησή του έναντι κι απεναντι του εγω, των εγω και των παραεγω....(πηξαμε στα εγω..)

ευχαριστώ κι ανταποδίδω τις ευχες Μαμουφιον μου.
Υ.Γ αυτα τα βουνά "σου" πότε θα γινουν και βουνα "μας"? μην αρχισω περι ταυτισεως, προσκολησεως και λοιπών ιερων ιδεωδών τώρα....
Υ.Γ το Νόημα είναι ένα
εισαι εκει που είσαι και κανεις αυτό που κάνεις.

ασε.
έχω μεταφυσική εμπνευσις σημερα!)
Υ.Γ τα σέβη μου στην σεβάσμια και σεβαστήν παρέα σας!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Δεν ξέρω αν οι λέξεις εμπεριέχουν πρόθεση Πεταλουδένια...
αλλά ότι είναι αγωγός..δρόμος για να περάσει η σκέψη μας..να αφεθεί..να ειπωθεί..να διαβαστεί και να συμ- μετέχει στην σκεψη άλλων ανθρώπων..να συναδει ή να διαφωνήσει..
ναι..ίσως.
Να μεταδώσει συναισθήματα που συνοδεύουν τις σκέψεις και αυτό..

Και ναι όπως βλέπεις τα πράγματα,ετσι σου προκύπτουν..
αρνητικά..'αρνηση θα σου έρθει..
Θετικά..συνήθως όμορφα θα συμβούν..

Ποιητής; λες;;

Μάγος;...μπαα.

ΔΎΣΚΟΛΑ ΒΡΕ ΠΟΥΛΆΚΙ μου ΜΑς ΒΆΖΕΙς...

Καληνύχτες!!!


Όχι μωρέ επιστρέφω..λες πιο πάνω συνειδητα σταμάτησες να διδάσκεις...εε..
και τώρα τι κάνεις δηλαδη; :)

Ονειρα γλυκά και καλή εβδομάδα!!!

Καλυψώ είπε...

ολοκληρη αναρτηση για εμενααααα
πωπω
παραγγελια
(στην μοναξια,την ερημια..κλπ που λεει και το λαικο ασμα)

λες πολλες αληθειες φιλη μου
πολλες αληθειες που καμια φορα τις γνωριζουμε αλλα περιμενουμε να τις κανει καποιος..λεξεις..

πρεπει να επαναλαμβανω
αυτο το παιδικο
"εισαι και φαινεσαι"
στον καθρεπτη πρωι μεσημερι ..βραδυ
μπας και το εμπεδωσω..

και πρεπει να το κανω μονη μου
διοτι αυτο το ραδιο,
ραδιο αρβυλα το κοβω
μια ετσι..μια γιουβετσι..μια κοκορετσι μου τα λεει...ουφ και ουφ..

(αν δεν καταλαβες τι θελει να πει ο ποιητης..:P:P..παρε με τηλεφωνο να παμε για καφε...με αρεσεεε την αλλη φορααα)

φιλω με κατανυξη
τα πλουμιστα σου φτερα.
σματσ και σμουτσ..

το μολύβι είπε...

Ούτε το άσπρο, ούτε το μαύρο είναι χρώματα.
Το άσπρο είναι ακτινοβολία όλων των χρωμάτων, το μαύρο είναι απορρόφηση όλων των χρωμάτων.
Μπορούμε όπως πάντα να συλλογιστούμε πάνω σ' αυτό, χρησιμοποιώντας τα με την συμβολική τους έννοια.
Την καλημέρα μου.

Nath είπε...

".....Άρα είσαι εσύ που μπορείς να κανεις τον εαυτό σου μάγο, κάτοχο των προθέσεων σου και κυρίαρχο της σκέψης σου....."

......και όχι μόνο....έ?
χαχαχαχα!!!

Φιλιά Σε όλους!

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

Ειναι δρόμος, σωστά μιλάς Πέλα.
Πέρασμα απέναντι πολλές φορές.
"Απέναντι", είτε στον Αλλον, είτε στο Παιδί που κάπου ξεχάσαμε μέσα μας, είτε στο φοβισμένο εγώ μας είτε είτε...
Την Ποίηση την έχεις μέσα σου Πέλα.
Και την μαγεία το ίδιο.
Και την μοιράζεις απλόχερα γυρω σου..κι εχω γίνει συμ-μετοχος κι εγω πολλές φορές στα μαγικά σου....
καλημέρα Πέλα!
..κι αυτή η βροχή σήμερα
δεν λέει να χαμογελάσει...

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

ναι να το επαναλαμβανεις.
και να το εμπεδωσεις.
είσαι και φαίνεσαι:
ενα πλάσμα γεμάτο αγάπη και ένα πλάσμα αγαπημένο, επίσης.
δυνατη ψυχή είσαι Καλυψω κι όμορφη.
καλημερα βροχερή
και σα να πάει να χαμογελάσει ή μου φαίνεται?
(αφού έτσι τη βλέπω..άρα χαμογελάει κιόλας!)
Υ.Γ μα αν δεν με πάρεις πραξικοπηματικά πάλι πώς θα βγούμε για?
φιλάκιααααααααααααααααααααα!

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

καλημέρα Μολυβάκι μου!
Μόλις σκέφτηκα πόσο σοφό Μολυβι είσαι!
γράφεις, πάντα, σε λευκό φόντο!
καλη σου μέρα
και φιλάκια!

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

καλημέρα Ναθ!
μάλιστα!
..και όχι μόνο!
καλημερα β΄!

ANAZHTHΣH είπε...

Για μια φορά ακόμη απόλαυσα κείμενό σου,
να είσαι καλά.

Unknown είπε...

Πεταλούδα ... φτερούγισες πολύ μακριά...
Χρειάζονται γερά φτερά μάτια μου ...

σε φιλώ

Iptamenos Ollandos είπε...

Από εμένα φιλιά και από τον Δαλάι Λάμα (δίπλα μου τον έχω), έχεις χαιρετίσματα και το παρακάτω:

Πρόσεχε τις Σκέψεις σου γιατί γίνονται Λέξεις·
Πρόσεχε τις Λέξεις σου γιατί γίνονται Πράξεις·
Πρόσεχε τις Πράξεις σου γιατί γίνονται Συνήθειες·
Πρόσεχε τις Συνήθειες σου γιατί γίνονται Χαρακτήρας·
Πρόσεχε τον Χαρακτήρα σου γιατί γίνεται Πεπρωμένο
και το Πεπρωμένο σου θα είναι η Ζωή σου.

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

Ευχαριστώ που είσαι εδώ Αναζήτηση,
στη σιωπή Αληθειες αποκαλύπτονται...
καλη σου μερα

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

παιρνεις μια ανασα Meggie
και πετάς, ακόμα κι αν δύσκολο πολύ σου φαίνεται
ακόμα κι αν καθόλου δυναμη δεν έχεις
ή νομίζεις ότι δεν έχεις.
και "θαβεις" το παρελθον...
καλή σου μέρα
και φιλάκια

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

την καλημέρα μου στον Δαλάι Λάμα,
καλημέρα και σε σένα
καλημέρα και σε ολας τας Ολλανδίας!
το απόσπασμα που παραθέτεις δεν το σχολιάζω.
Άλλωστε, υπήρξε και έναυσμα για μένα στην ενασχοληση μου με τη δυναμη του λόγου, της σκέψης , την προθεση κι όλα αυτά με τα οποία απασχολώ το αέρινο μεν αλλά ξερο κεφαλι μου....
φιλια Ιπταμενε!

Heliotypon είπε...

Ένα μεγάλο ερώτημα, που δεν έχει απαντηθεί ακόμη: Κάποιος που δεν ξέρει καμία γλώσσα (π.χ. που βρέθηκε και μεγάλωσε στη ζούγκλα), μπορεί να σκεφτεί; Χρειάζεται η γλώσσα για τη σκέψη; Είναι η σκέψη διάλογος με τον εαυτόν μας; Κι όποιος πάσχει από λεξιπενία σκέφτεται λιγότερο;

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

εχουν γίνει ερευνες επι ερευνων και υπάρχουν θεωριές αρκετες για τη σχεση της σκεψης και γλωσσας.
Αυτή η οποία σε μένα ειναι πιο αγαπητή , υποθέτει πως υπαρχει ένα σταδιο προ-διανοητικης γλωσσας -όταν το μωρο κάνει ολους αυτους τους τοσο γλυκους για μας ακατανοητους ηχους μμαμ βουμ κλπ κι ενα αμεσως επόμενο , της προγλωσσικης σκεψης του παιδιου που αποτελειται απο πραξεις και εικονες.
Συμφωνα με αυτην, η γλωσσα εχει τις ριζες της στην κοινωνικη αλληλεπιδραση και η σκεψη αναπτυσσεται μεσω της αλληλεπιδρασης με το περιβαλλον. Μάθηση και αναπτυξη πανε πακετο δηλαδη, κάπως ετσι.
Ναι, χρειαζεται η γλωσσα για τη σκεψη, την αναλυτικη-συνθετικη τουλαχιστον. όσο περισσοτερες εννοιες κατεχει ο νους τόσο περισσοτερο μπορει να συλλαμβανει και να συσχετιζει τοσο νεες όσο και την ιδια του την υπαρξη.
Ναι, η σκεψη ειναι συνομιλια κατα καποιον τρόπο με τον εαυτό μας είτε με καποιον αλλον διανοητη.Ξεκινα ως εξωτερικος λογος στην παιδικη ηλικια, ο οποιος αργοτερα εσωτερικευεται.
Η λεξιπενια δεν ειμαι σιγουρη οτι υπαρχει αν και παρα πολλες ερευνες θελουν να μας πεισουν για αυτό.
Με ενθουιασαν τα ερωτηματα σου Heliotypon!Με γυρισαν αρκετους αιωνες πισω, οταν το πεταλουδισιο μυαλο όλο γυρω απο αυτα γυρνουσε..
Οχι οτι απαντωνται αυτα τα ερωτηματα ετσι?
Αν και λενε ότι καθε ερωτημα κρυβει μεσα του την απαντηση....
Καλημερα!
συγνωμη για το τεραστιο σχολιο αλλά "πατησες" αγαπημενα θεματα που καιρο ειχα να θεσω στον εαυτο μου και στην ευρυτερη επιστημονικη κοινοτητα!
Καλως ορισες!